Ozempic и Mounjaro - лекарства с рецепта за диабет тип 2, са

...
Ozempic и Mounjaro - лекарства с рецепта за диабет тип 2, са
Коментари Харесай

Странният случай на лекарствата за отслабване, които всъщност помагат за забременяване

Ozempic и Mounjaro - медикаменти с рецепта за диабет вид 2, са комерсиалните наименования на семаглутид, който работи в мозъка, с цел да повлияе на ситостта.
 Недостатъчният сън и връзката с покачвания риск от диабет
Какво се случва, в случай че спим по-малко от шест часа на нощ

Нищо положително, несъмнено

Приемани един път седмично посредством инжектиране в бедрото, стомаха или ръката, в последно време медикаментите са известни в обществените мрежи и в холивудските среди, защото някои хора ги употребяват за намаляване, макар че нямат диабет или клинично затлъстяване. Оказва се обаче, че имат много забавни странични резултати. 

Жените забременяват, в множеството случаи несъзнателно, до момента в който одобряват медикаменти за намаляване като Ozempic и Mounjaro, макар че са на противозачатъчни или от години имат проблеми с плодовитостта.

Групите във Фейсбук, тематики в Reddit и видеоклипове в TikTok свързват дами, които са бременни или към този момент са имали " бебе Ozempic " или " бебе Mounjaro ", както стартират да ги назовават, и желаят да споделят своите изненадващи прекарвания от бременността.
 Снимка 658355

" Забременях с Ozempic и бях на хапчета. Момченцето би трябвало да се роди през юни ", разяснява една жена в TikTok. " Моето бебе Ozempic изненада е на почти на четири месеца и за благополучие е доста крепко ", написа друга.

32-годишната Деб Оливиара стартира да приема Ozempic ден след Деня на благодарността, с цел да смъкна наднорменото тегло, което се отразява на психологичното й здраве. Тя обаче не е много прецизна в приемането на противозачатъчните си хапчета, само че това не я тормози доста, тъй като има история на неидентифицирани проблеми с плодовитостта, които затрудняват забременяването.

Само два месеца след началото на лекуването и същата седмица, когато доближава целевото си тегло, Оливиара научава, че е бременна. " Бяхме отворени към концепцията, само че несъмнено не опитвахме ", споделя тя. " Беше огромна изненада и единствената бременност, с изключение на първата ми, която не включва загуба. "
 Снимка 658354

Това е шестата бременност на Оливиара със единствено две живи деца. Тя има загуба в първия триместър, втория триместър и мъртво раждане. Вече 10 седмици, Оливиара и нейното бебе са здрави.

Експерти по репродуктивна медицина и медицина за затлъстяването казват пред USA TODAY, че виждат наклонността за от ден на ден случаи на бременни дами, приемали Ozempic и Mounjaro , което съгласно тях евентуално се случва по две аргументи.

Първо, загубата на тегло поправя хормоналния дисбаланс, породен от затлъстяване и метаболитни нарушавания, и по този метод покачва плодовитостта. Второ, някои медикаменти може да понижат ефикасността на противозачатъчните хапчета, увеличавайки възможностите за бременност.
 Снимка 658356

И въпреки всичко при никакви условия дамите не би трябвало да употребяват медикаменти за намаляване, с цел да забременеят, предизвестяват специалистите. Проучвания върху плъхове, зайци и маймуни демонстрират, че в случай че се одобряват по време на бременност, тези медикаменти могат да доведат до импровизиран аборт и вродени недостатъци. Все още не са провеждани изследвания върху хора. Производителите на медикаментите предлагат на дамите да спрат да одобряват медикаменти за намаляване най-малко два месеца преди планувана бременност.
 Ozempic, Wegovy, диабет, наднормено тегло и защо предизвестяват лекарите за отслабването с тези медикаменти
Колко страшни са медикаментите за " намаляване ", по които полудяха непознати и родни звезди

Какво поучават лекарите

" Вярно е, че от научна позиция тези медикаменти могат да улеснят забременяването на хората ", споделя доктор Алисън Роджърс, акушер-гинеколог и репродуктивен ендокринолог в Центровете за плодовитост в Илинойс. " Но хората би трябвало да бъдат деликатни, тъй като може да има рискови последствия, в случай че се одобряват по време на бременност, като се има поради, че медикаментите могат да останат дълго време в организма. "
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР